Asuntolaina: Asuntolainojen vertailu Suomessa

admin

Asuntolaina on useimmille suomalaisille suurin taloudellinen sitoumus elämässään. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten lainojen vertailu voi auttaa löytämään parhaan vaihtoehdon.

Asuntolainatarjousten ymmärtäminen

Ennen lainapäätöksen tekemistä on tärkeää tutustua eri pankkien tarjoamiin lainaehtoihin. Kun saat lainatarjouksia eri pankeista, on tärkeää vertailla niiden ehtoja. Huomioi erityisesti koron lisäksi lainan muut kustannukset, kuten toimitusmaksut, tilinhoitopalkkiot ja mahdolliset muut kulut. Lainatarjouksen kokonaiskustannukset ovat avainasemassa lainan edullisuuden arvioinnissa.

Korkojen vertailu

Koron suuruus vaikuttaa merkittävästi lainan kokonaiskustannuksiin. Kiinnitä huomiota sekä viitekorkoon että marginaaliin. Pieneltä vaikuttava ero marginaalissa voi tarkoittaa suurta säästöä laina-ajan kuluessa. Korkotaso koostuu yleensä viitekorosta ja pankin omasta marginaalista. Viitekorko voi olla esimerkiksi euribor, joka on muuttuva, tai kiinteä korko. Pankin marginaali lisätään viitekoron päälle, ja se on osa, jossa pankit kilpailevat keskenään. Pienikin ero marginaalissa voi merkitä suurta eroa kokonaiskustannuksissa laina-ajan kuluessa.

Lyhennystavan valinta

Asuntolainan lyhennystapa on tärkeä osa lainasopimusta, ja sillä on suora vaikutus kuukausierän suuruuteen ja lainan kokonaiskustannuksiin. Suomessa yleisimmät lyhennystavat ovat tasalyhennys, tasaerä ja annuiteetti. Jokaisella näistä on omat erityispiirteensä ja etunsa riippuen lainanottajan taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

 • Tasalyhennys
  Tasalyhennyksessä lainan pääoma lyhenee tasaisesti koko laina-ajan. Tämä tarkoittaa, että alussa kuukausittaiset maksut ovat korkeammat, mutta ne pienenevät ajan myötä, kun korkokulut vähenevät. Tasalyhennys sopii erityisesti niille, joiden tulotaso nousee ennustettavasti tulevaisuudessa.
 • Tasaerä
  Tasaerälyhennyksessä kuukausittainen maksuerä pysyy samana koko laina-ajan. Alussa suurempi osa maksusta kattaa korkokuluja, ja lainan pääoman lyhennys on hitaampaa. Tämä lyhennystapa on ennakoitava ja helpottaa talousarvion suunnittelua, mutta lainan kokonaiskustannukset voivat olla suuremmat verrattuna muihin lyhennystapoihin.
 • Annuiteetti
  Annuiteettilyhennys tarkoittaa, että maksuerä koostuu korosta ja pääomasta siten, että maksuerä pysyy samansuuruisena koko laina-ajan, olettaen että korko ei muutu. Alussa suurempi osa maksusta menee korkoihin, mutta vähitellen pääoman osuus kasvaa. Annuiteetti on suosittu valinta, koska se tarjoaa taloudellista vakautta ja ennakoitavuutta.

Valinnan merkitys

Lyhennystavan valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten taloudellinen tilanne, tulevaisuuden tulonäkymät ja henkilökohtaiset mieltymykset. On suositeltavaa keskustella asiantuntijan kanssa ja laskea eri vaihtoehtojen kokonaiskustannukset ennen päätöksen tekemistä. Lainan lyhennystapa vaikuttaa merkittävästi talouden hallintaan ja siihen, kuinka nopeasti laina saadaan maksettua pois.

Lainan määrä ja laina-aika

Lainan määrän ja laina-ajan valinnassa on tärkeää tasapainotella kuukausittaisen maksukyvyn ja lainan kokonaiskustannusten välillä. Pidempi laina-aika tarkoittaa yleensä suurempia kokonaiskustannuksia.

Asuntolainan vakuudet

Pankit vaativat lainalle vakuuksia, yleensä ostettavaa asuntoa ja mahdollisesti muita vakuuksia. Vakuuksien arvo vaikuttaa lainan korkoon ja ehtoihin.

Lainaturvavakuutus

Lainaturvavakuutus on eräänlainen vakuutus, joka tarjoaa taloudellista turvaa asuntolainan maksuun liittyen odottamattomissa tilanteissa. Tämä vakuutus kattaa lainanmaksun, mikäli lainanottaja kohtaa esimerkiksi työttömyyttä, sairautta tai muita elämänmuutoksia, jotka vaikuttavat maksukykyyn. Lainaturvavakuutuksen tarkoitus on suojata lainanottajaa ja hänen perhettään taloudellisilta vaikeuksilta odottamattomien tapahtumien sattuessa.

 1. Miten lainaturvavakuutus toimii?
  Lainaturvavakuutuksen ehdot ja kattavuus vaihtelevat eri vakuutusyhtiöiden ja tarjottujen tuotteiden mukaan. Yleensä vakuutus kattaa lainanlyhennykset määräajaksi, jos lainanottaja joutuu esimerkiksi työttömäksi tai työkyvyttömäksi. Joissain tapauksissa vakuutus voi myös kattaa lainan kokonaan, jos lainanottaja menehtyy laina-aikana.
 2. Kenelle lainaturvavakuutus sopii?
  Lainaturvavakuutus on erityisen hyödyllinen henkilöille, joiden tulotaso on epävakaa tai jotka työskentelevät aloilla, joilla on suurempi riski työttömyyteen tai työkyvyttömyyteen. Myös perheellisille lainanottajille vakuutus voi tarjota mielenrauhaa, sillä se turvaa perheen asumisen, jos pääasiallisen tulonlähteen menetys uhkaa.
 3. Mitä ottaa huomioon lainaturvavakuutusta harkittaessa?
  Ennen lainaturvavakuutuksen hankkimista on tärkeää vertailla eri vakuutusyhtiöiden tarjoamia ehtoja ja hintoja. On myös suositeltavaa arvioida omaa taloudellista tilannetta ja riskejä realistisesti. Tärkeää on ymmärtää, mitä vakuutus kattaa ja mitä ei, sekä miten vakuutusmaksut vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin.

Lainaturvavakuutus on yksi tapa hallita asuntolainaan liittyviä riskejä. Se tarjoaa turvaa ja vakautta odottamattomien elämäntilanteiden varalta, mutta sen hankkiminen vaatii huolellista harkintaa ja oman taloudellisen tilanteen realistista arviointia.

Yhteenveto

Lainojen vertailu voi säästää merkittäviä summia pitkällä tähtäimellä. On tärkeää huomioida lainan kokonaiskustannukset ja valita itselle sopivin lainaehdot.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa