Vakuudellinen laina: Rahoitusta suurempiin hankintoihin

Niko

Vakuudellinen laina on erinomainen vaihtoehto, kun tarvitset rahoitusta isompaan hankintaan. Se voi olla asuntolaina, mutta myös muita vakuudellisempia lainatyyppejä on saatavilla.

Mikä on vakuudellinen laina?

Vakuudellinen laina on luotto, jonka vakuutena toimii lainanhakijan omaisuus. Yleisin vakuus on omistusasunto, mutta myös muita omaisuustyyppejä, kuten kesämökkejä, sijoitusasuntoja tai jopa metsätiloja, voidaan käyttää vakuutena. Vakuuden tarkoituksena on turvata pankin luottoriskiä. Jos lainanhakija ei pysty maksamaan lainaa takaisin, pankki voi periä vakuuden omistukseensa ja myydä sen saadakseen lainan takaisin.

Vakuudellisen lainan edut

Vakuudellisella lainalla on useita etuja vakuudettomiin lainoihin verrattuna:

 • Alhaisemmat korot: Koska pankilla on vakuus lainan takaisinmaksusta, se voi tarjota vakuudellista lainaa alhaisemmalla korolla kuin vakuudettomia lainoja.
 • Suuremmat lainamäärät: Vakuudellisten lainojen lainamäärät ovat tyypillisesti suurempia kuin vakuudettomien lainojen.
 • Pidemmät takaisinmaksuajat: Vakuudellisten lainojen takaisinmaksuajat ovat myös usein pidempiä kuin vakuudettomien lainojen.
 • Lisää joustavuutta: Joissakin tapauksissa vakuudellista lainaa voi käyttää myös muihin tarkoituksiin kuin asunnon hankintaan, kuten esimerkiksi yrityksen perustamiseen tai opiskelujen rahoittamiseen.

Vakuudellisen lainan haitat

Vaikka vakuudellisella lainalla onkin useita etuja, on tärkeää olla tietoinen myös sen haitoista:

 • Vakuuden menettämisen riski: Jos et pysty maksamaan lainaa takaisin, pankki voi periä vakuuden omistukseensa ja myydä sen. Tämä voi johtaa merkittäviin taloudellisiin vaikeuksiin.
 • Korkeammat kulut: Vakuudellisiin lainoihin liittyy usein korkeampia kuluja kuin vakuudettomiin lainoihin. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi lainan perustamiskulu, lainan hoitokulu ja lainan lyhennysvapaiden kuukausien kulu.
 • Pitkä sitoutuminen: Vakuudelliset lainat ovat tyypillisesti pitkäaikaisia sitoumuksia, joten on tärkeää varmistaa, että pystyt maksamaan lainan takaisin koko laina-ajan.

Vakuudellisen lainan tyyppejä

Vakuudellisia lainoja on saatavilla useita erilaisia, joista yleisimpiä ovat:

 • Asuntolaina: Asuntolaina on tarkoitettu asunnon hankintaan. Se on tyypillisesti pitkäaikainen laina, jonka korko on sidottu esimerkiksi Euribor-korkoon.
 • Yhteisölaina: Yhteisölaina on tarkoitettu usean lainanhakijan yhteiseen hankintaan, kuten asunnon tai kiinteistön ostamiseen.
 • Yrityslainat: Yrityslainat on tarkoitettu yritysten rahoittamiseen. Ne voivat olla esimerkiksi investointilainoja tai käyttöpääomalainoja.
 • Kulutusluotot: Vakuudellisia kulutusluottojakin on saatavilla, mutta ne ovat yleensä harvinaisempia kuin vakuudettomat kulutusluotot.

Vakuudellisen lainan hakeminen

Vakuudellisen lainan hakeminen tapahtuu pankissa tai muussa rahoituslaitoksessa. Lainanhakijan tulee yleensä toimittaa pankille useita asiakirjoja.

Asiakirjat, joita pankki yleensä pyytää vakuudellisen lainan hakemisen yhteydessä:

 • Henkilötiedot: Passi tai henkilökortti, verotuspäätös ja palkkalaskelmat.
 • Lainanhakemuslomake: Tässä lomakkeessa kysytään lainan määrästä, laina-ajasta, käyttötarkoituksesta ja vakuudeksi tarjottavasta omaisuudesta.
 • Vakuuden tiedot: Pankki tarvitsee tiedot vakuutena käytettävästä omaisuudesta, kuten asunnon osakekirjan, lainhuutotodistuksen tai metsätilan kirjanotteen.
 • Taloudelliset tiedot: Pankki haluaa yleensä nähdä lainanhakijan tulotiedot, menot ja olemassa olevat velat.

Vinkkejä vakuudellisen lainan hakemiseen:

 • Kilpailuta lainatarjoukset: Älä ota ensimmäistä vastaan tulevaa lainatarjousta. Kilpailuta lainatarjoukset useammasta pankista tai rahoituslaitoksesta löytääksesi parhaat korot ja ehdot.
 • Laske lainakustannukset: Ennen lainan hakemista on tärkeää laskea lainan kokonaiskustannukset, jotka sisältävät koron lisäksi myös muut lainakulut.
 • Mieti lainan takaisinmaksuaikaa: Valitse lainan takaisinmaksuaika, joka on taloutesi kannalta realistinen. Liian lyhyt takaisinmaksuaika voi tehdä lainan takaisinmaksusta raskaan.
 • Vakuuden arvo on tärkeä: Lainan myöntäminen ja lainan määrä riippuvat myös vakuuden arvosta. Vakuuden arvon tulee olla riittävä lainan määrän kattamiseen.
 • Omavastuu säästää kuluja: Joissain tapauksissa pankki voi edellyttää lainanhakijalta omavastuuta, joka pienentää lainasummaa ja voi alentaa lainakorkoa.

Vakuudellisen lainan vaihtoehdot

Vakuudellinen laina ei välttämättä ole aina paras vaihtoehto. Harkitse myös näitä vaihtoehtoja:

 • Vakuudettomuus kulutusluotto: Vakuudettomuus kulutusluotto voi olla vaihtoehto pienempään rahoitustarpeeseen. Korko on kuitenkin yleensä korkeampi kuin vakuudellisessa lainassa.
 • Säästäminen: Jos lainantarve ei ole akuutti, säästäminen voi olla hyvä vaihtoehto.
 • Yhdistäminen: Jos sinulla on useita pienempiä lainoja, yhdistäminen yhdeksi suuremmaksi lainaksi voi alentaa kokonaiskustannuksia.

Vakuudellisen lainan käyttötarkoituksia

Vakuudellista lainaa ei käytetä vain asunnon hankintaan. Lainaa voi hakea myös esimerkiksi:

 • Remonttiin tai peruskorjaukseen: Vakuudellisella lainalla voi rahoittaa omakotitalon tai asunnon remonttia tai peruskorjausta.
 • Mökin tai vapaa-ajan asunnon hankintaan: Vakuudellista lainaa voi käyttää myös mökin tai vapaa-ajan asunnon hankintaan.
 • Yritystoiminnan rahoittamiseen: Yrityslainat ovat vakuudellisia lainoja, joita yritykset käyttävät investointeihin tai käyttöpääoman rahoittamiseen.
 • Opintojen rahoittamiseen: Joissain tapauksissa vakuudellista lainaa voi käyttää myös opintojen rahoittamiseen.

Vakuudellisen lainan verotus

Vakuudellisen lainan koron voi vähentää verotuksessa tietyin edellytyksin. Esimerkiksi asuntolainojen korot saa vähentää kokonaan verotuksessa. Vakuudellisten yrityslainojen korot ovat myös pääsääntöisesti vähennyskelpoisia. On kuitenkin tärkeää tarkistaa verottajan ohjeista, mitkä vakuudellisten lainojen korot ovat verovähennyskelpoisia.

Vakuudellisen lainan ennenaikainen maksaminen

Vakuudellisen lainan voi yleensä maksaa kokonaan pois ennen laina-ajan päättymistä. Tämä voi olla järkevää esimerkiksi silloin, jos:

 • Olet perinyt rahaa: Jos olet perinyt rahaa tai voittanut arpajaisissa, voit käyttää saadut rahat lainan poismaksamiseen.
 • Olet myynyt omaisuutta: Omaisuuden, kuten esimerkiksi osakkeiden, myynnistä saadut rahat voi käyttää lainan poismaksamiseen.
 • Korkotaso laskee: Jos markkinakorko laskee ja saat uuden lainan alhaisemmalla korolla, voi olla järkevää maksaa vanha laina pois ja ottaa uusi laina tilalle.

Ennenaikaiseen maksuun voi kuitenkin liittyä kuluja:

 • Lyhennyspalkkio: Jotkut pankit perivät lyhennyspalkkion, jos lainan maksaa pois ennenaikaisesti. Lyhennyspalkkio on maksu, jonka lainan antaja veloittaa lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta.
 • Tilinhoitomaksujen menetys: Jos olet maksanut kuukausittaisia tilinhoitomaksuja lainasta, menetät nämä maksut, jos maksat lainan pois ennenaikaisesti.

On tärkeää selvittää pankilta ennenaikaisen maksun ehdot ja mahdolliset siihen liittyvät kulut.

Vinkkejä vastuulliseen lainanottoon

Vakuudellinen laina on hyödyllinen työkalu, mutta sen ottamiseen tulee suhtautua vastuullisesti. Tässä on muutamia vinkkejä vastuulliseen lainanottoon:

 • Lainaa vain sen verran kuin tarvitset: Älä ota lainaa suurempaa summaa kuin mitä todella tarvitset.
 • Mieti lainan takaisinmaksukykyäsi: Varmista, että pystyt maksamaan lainan lyhennykset ja korot takaisin ajalla.
 • Tee realistinen budjetti: Laadi budjetti, joka sisältää tulot ja menot, ja varmista, että lainan lyhennykset mahtuvat budjettiisi.
 • Vertaile lainatarjouksia: Kilpailuta lainatarjoukset useammasta pankista tai rahoituslaitoksesta löytääksesi parhaat korot ja ehdot.
 • Vältä turhia lainoja: Harkitse tarkkaan, tarvitsetko lainaa oikeasti vai voisitko säästää tarvittavan summan itse.

Vakuudellisen lainan hyödyt ja haitat yhteenvetona

Vakuudellinen laina voi olla hyvä vaihtoehto, jos tarvitset rahoitusta isompaan hankintaan. Vakuudellisen lainan etuihin kuuluvat alhaisemmat korot, suuremmat lainamäärät ja pidemmät takaisinmaksuajat kuin vakuudettomissa lainoissa. Vakuudellisen lainan haittoina on riski vakuuden menettämisestä, korkeammat lainakulut ja pitkä sitoutuminen lainaan.

Vakuudellisen lainan ottamista tulee harkita huolellisesti. Vertaile lainatarjouksia, tee realistinen budjetti ja varmista, että pystyt maksamaan lainan takaisin ajalla.

Usein kysytytyt kysymykset vakuudellisesta lainasta

1. Minkälainen vakuus kelpaa vakuudellisen lainan vakuudeksi?

Yleisin vakuus on omistusasunto, mutta myös muita omaisuustyyppejä voidaan käyttää vakuutena. Pankki arvioi aina vakuuden arvon ja sopivuuden lainan vakuudeksi.

2. Mikä on lyhennyspalkkio?

Lyhennyspalkkio on maksu, jonka pankki voi periä, jos lainan maksaa pois ennenaikaisesti.

3. Voinko käyttää vakuudellista lainaa muuhun kuin asunnon hankintaan?

Kyllä, vakuudellista lainaa voi käyttää myös muihin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi yritystoiminnan rahoittamiseen tai remonttiin.

4. Mitä tapahtuu, jos en pysty maksamaan vakuudellista lainaa takaisin?

Jos et pysty maksamaan vakuudellista lainaa takaisin, pankki voi periä vakuuden omistukseensa. Pankki pyrkii myymään vakuuden takaisinmaksun kattamiseksi. Tämä voi johtaa siihen, että joudut muuttamaan pois asunnostasi tai menettämään muun omaisuuden, jota käytit vakuutena.

5. Mitä eroa on vakuudellisen ja vakuudettoman lainan välillä?

Suurin ero vakuudellisen ja vakuudettoman lainan välillä on se, että vakuudellisessa lainassa on vakuus lainan takaisinmaksun turvana. Tämä mahdollistaa pankille alhaisemman koron tarjoamisen vakuudellisesta lainasta. Vakuudettomat lainat ovat yleensä pienempiä summia ja niiden korot ovat korkeammat.

6. Onko olemassa muita kuluja kuin korko, jotka liittyvät vakuudelliseen lainaan?

Kyllä, vakuudelliseen lainaan voi liittyä muitakin kuluja kuin korko. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi:

 • Lainan perustamiskulu
 • Lainan hoitokulu
 • Lyhennysvapaiden kuukausien kulu
 • Lainan vakuutus (jos vakuutus on pakollinen)
 • Mahdollinen kiinteistönarvioinnin kulu (jos vakuutena on kiinteistö)

7. Mistä löydän lisää tietoa vakuudellisesta lainasta?

Lisää tietoa vakuudellisesta lainasta löydät useista lähteistä, kuten:

 • Pankkien verkkosivuilta
 • Rahoitusyhtiöiden verkkosivuilta
 • Kuluttajaliiton verkkosivuilta
 • Suomen Pankin verkkosivuilta

8. Tarvitsen apua vakuudellisen lainan hakemisessa. Mistä sitä saan?

Suosittelemme, että otat yhteyttä pankkiin tai rahoituslaitokseen, josta saat asiantuntija-apua vakuudellisen lainan hakemiseen. He voivat auttaa sinua löytämään oikeanlaisen lainan ja varmistaa, että ymmärrät lainan ehdot ja siihen liittyvät riskit.

Vakuudellinen laina

Vakuudellinen laina on hyödyllinen rahoitusinstrumentti, mutta sen ottamiseen on syytä suhtautua vakavasti. Vakuudellisen lainan avulla voit saada rahoitusta edullisemmin kuin vakuudettomalla lainalla, mutta siihen liittyy myös riskejä. Harkitse tarkkaan lainatarvetta, budjettiasi ja lainan takaisinmaksukykyäsi ennen lainan hakemista. Vertaile lainatarjouksia ja valitse luotettava rahoituslaitos kumppaniksi.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa