Perintöverolaskuri

Perintöverolaskuri on työkalu, joka auttaa arvioimaan perintöveron määrän Suomessa. Perintövero on vero, jonka perilliset joutuvat maksamaan saamastaan perinnöstä. Veron määrä riippuu perinnön arvosta sekä perillisen ja vainajan välisestä suhteesta.

Perintöverotuksessa Suomessa on kaksi veroluokkaa. Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat vainajan puoliso, lapset ja heidän jälkeläisensä, vanhemmat sekä muut lähisukulaiset. Toiseen luokkaan kuuluvat kaikki muut perilliset. Kummassakin luokassa verotusasteet vaihtelevat perinnön suuruuden mukaan, ja ne voivat vaihdella vuosittain.

Veroluokat ja veroprosentit

Perintöverolaskurin käyttö vaatii tietoa perinnön arvosta ja perillisen veroluokasta. Veroprosentti määräytyy näiden tietojen perusteella. Esimerkiksi vuonna 2023 ensimmäisen veroluokan veroprosentti oli 7–20% ja toisen veroluokan 33–36% perinnön arvosta riippuen.

Nämä prosentit sovelletaan progressiivisesti, mikä tarkoittaa, että suuremmasta perintösummasta maksetaan suurempaa veroa. Perintöverotuksessa on myös alarajoja, joiden alapuolella perintöä ei veroteta lainkaan. Näiden rajojen ylittyessä vero lasketaan asteittain kasvavien prosenttien mukaan.

Perintöverolaskurin käyttö

Perintöverolaskurin käyttäminen on suoraviivaista. Syötä laskuriin perinnön kokonaisarvo ja määritä perillisen veroluokka. Laskuri ilmoittaa arvioidun veromäärän näiden tietojen perusteella. On tärkeää muistaa, että laskuri antaa vain arvion, eikä se korvaa virallista verotuspäätöstä.

Laskurissa voi olla myös mahdollisuus vähentää perinnöstä mahdolliset velat ja hautajaiskulut, jotka vaikuttavat verotettavan perinnön loppusummaan. Näiden vähennysten tarkkuus vaikuttaa verolaskelman lopputulokseen.

Muut huomioitavat seikat

Perintöverolaskurin käytössä on syytä ottaa huomioon joitakin muita seikkoja. Esimerkiksi, jos perillinen on saanut ennakkoperintönä omaisuutta, tämä vähennetään perittävän jälkeenjääneestä omaisuudesta ennen veron laskemista. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi lopulliseen veromäärään.

Lisäksi, jos perillinen asuu toisessa maassa, kansainväliset verosopimukset voivat vaikuttaa verotukseen. Näissä tapauksissa voi olla tarpeen kääntyä veroneuvojan puoleen.

Esimerkkitapaus

Kuvitellaan, että perillinen saa perintönä 50 000 euroa. Jos perillinen kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan ja vuoden 2023 verotaulukon mukaan ensimmäisen veroluokan alin veroprosentti on 7%, perintöveron määrä olisi noin 3 500 euroa. Tämä on vain esimerkki, ja todellinen veromäärä voi vaihdella eri tekijöiden mukaan.

Jos perillinen kuuluu toiseen veroluokkaan, veroprosentti olisi korkeampi. Esimerkiksi 33%:n veroprosentilla vero olisi 16 500 euroa. Tämä osoittaa, kuinka merkittävästi veroluokka vaikuttaa veron määrään.

Verohallinnon sivulla oleva laskuri


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen